Cele mai bune filme cu si despre mafioti s-au facut in SUA. Mai mult decat atat, cele mai bune zece filme de acest gen au fost realizate de cinci regizori. Martin Scorsese si Brian De Palma sunt si vor ramane emblematici pentru acest gen filmic. Fratii Coen si Sergio Leone si-au incercat fiecare mana in acest sens si au creat filme de referinta. De Francis Ford Coppola ce sa mai vorbim?! Fireste ca nu s-au facut doar aceste 10 filme. Tentative au fost si vor mai fi, insa pare-se ca, cel putin pana acum, doar putini cineasti au fost in stare sa transforme lumea interlopa intr-un produs cultural si artistic.
Am ales sa elimin din aceasta lista multele si exceptionalele filme cu gangsteri ale anilor ‘50, nu pentru ca ar avea anumite minusuri valorice, ci fiindca viziunea hollywood-iana a vremii a operat o asemenea modificare stilistica si tematica incat lumea interlopa rezultata are o oarecare patina de artificialitate, pe care un Scorsese sau un De Palma au reusit s-o evite. S-ar putea spune ca acest top contine filmele cu mafioti daca nu chiar concepute pe filon realist, cel putin cu un anumit “feeling” de autenticitate.
10. Mean Streets, in regia lui Martin Scorsese, relateaza clinic dilemele existentiale si morale pe care le are un mafiot aspirant in Mica Italie, creuzetul new-yorkez al lumii interlope a anilor ‘70. Charlie este un marunt recuperator de bani dornic sa avanseze ierarhic. Prietenii sai, Tony si Michael sunt loiali si relativ non-ambitiosi. Insa Johnny Boy este completamente imprevizibil. Sa n-o uitma pe Teresa, prietena epileptica a lui Charlie. Toate sunt tinute bine sub control, insa status-quo-ul este destabilizat in momentul in care i se ofera in subordine un restaurant – primul sems substantial de incredere din partea capilor interlopi. Charlie se trezeste schizoid: vrea putere, insa nu vrea s-o piarda pe Teresa, si nici Johnny Boy nu-i este indiferent…
9. Carlito’s Way, in regia lui Brian De Palma, este un film care propune o reabilitatera morala, pregateste terenul, plaseaza momelile si tentatiile, si priveste cum totul se duce de rapa. Carlito iese din puscarie datorita masinatiunilor operate de avocatul sau corupt, decide sa lase in urma sa viata de mare traficant de droguri si sa devina un simplu muritor de rand, deschide un club de noapte pe care intentioneaza sa-l pastreze legal, incepe sa stranga bani pentru a “evada” in Bahamas (marele sau vis), insa…nu-i este atat de simplu. Se va fi schimbat el, insa lumea in care tocmai s-a intors a ramas identica cu sine insasi: violenta, corupta si iremediabila…
8. The Untouchables , in regia lui Brian De Palma, este un film in care perspectiva “din interior” asupra mafiotilor este inlocuita de un punct de vedere standard-justitiar. Al Capone este un gangster extrem de violent, master-mind-ul unui imperiu interlop creat in perioada prohibitiei. Eliot Ness este un ofiter de politite care dezvolta o “obsesie” eroica: vrea cu disperare sa-l elimine pe Capone de pe “piata” afacerilor ilegale. Cu ajutorul a doi politisti la fel de dedicati vocatiei de a impune masurile justitiare oricand si oricui, Eliot incepe un “razboi” constant si tenace impotriva celebrului mafiot american…
7. Scarface, in regia lui Brian De Palma, spune povestea lui Tony Montana si a ascensiunii sale extrem de brutale in lumea ilegalitatii. Ajuns in SUA, tanarul cubanez se trezeste “sechestrat” intr-o “tabara” refugiati, din care reuseste sa “scape” dupa ce ucide un personaj care pare-se ca incurca socotelile multor escroci de toate categoriile. Incepand cu traficul modic de droguri si terminand cu crearea unui adevarat imperiu interlop, cubanezul ahtiat dupa putere sfarseste la fel de brutal pe cum a inceput. Trebuie mentionata interpretarea extrem de viscerala a unui Pacino tanar si aflat pe “val”…
6. Miller’s Crossing, in regia fratilor Coen, este considerat de foarte multi cel mai intelectualist film cu mafioti din istoria cinematografiei. Tom Reagan este un anti-erou in aceasta “analiza” clinica a moravurilor care structureaza universul inchis al Mafiei. Doua clanuri rivale, puseuri de violenta si un umor negru in cel mai pur spirit al fratilor Coen, iata ce ne ofera acest film stilizat care aduce un omagiu subtil si inteligent intregii filmografii “gangsteriale”…
5. Casino, in regia lui Martin Scorsese. Se poate spune ca acest film ne propune o lume schizoida: Las Vegas-ul anilor ‘70, ‘80, elegant, dinamic si imperial pe de-o parte, si fata ascunsa a jocului de lumini, violenta, crima si drogurile, pe de alta. Ace Rothstein si Nicky Santoro, prieteni buni din copilarie si mafioti de mare clasa, intra pe piata “underground” a Las Vegas-ului si incep sa cladeasca un imperiu interlop. Ace se indragosteste de Ginger, un trickster feminin rapus de alcool si traume, iar Nick se pierde in lumea drogurilor si a violentei…
4. The Departed, in regia lui Martin Scorsese, este un remake americanizat al originalului din 2002, semnat de Wai-keung Lau si Alan Mark. Relocata in Boston, povestea filmului ne prezinta o tesatura de intrigi care apropie periculos si parca simbiotic politia si mafia locala. Billy Costigan, politist aspirant, se infiltreaza in “gasca” lui Frank Costello, iar Collin Sullivan, omul de incredere al mafiotului irlandez, se infiltreaza la randul lui in departamentul bostonez de politie…
3. Goodfellas, in regia lui Martin Scorsese, este un film clasic, si nu in sensul batranicios si static. Este un film de referinta si, cu toate ca expresia este demonetizata de atat uzura semantica, povestea ascensiunii si a decaderii mafiotului Henry Hill face toti banii. De la un marunt escroc, la hot de mare clasa si pe urma la traficant de droguri, traiectoria “carieristica” a lui Henry si a tovarasilor sai, “elegantul” Jimmy Conway si brutalul Tommy DeVito, este, intr-o anumita masura, doar un pretext pentru a explora regulile si normele care structureaza organizatiile de tip mafiot…
2. One Upon A Time in America, in regia lui Sergio Leone, este un adevarat film epic, un portret grandios a 40 de ani de crima si ilegalitate funciara. Povestea, spusa fragmentat prin flash-back-uri si flash-forward-uri, ne poarte pe urmele lui David “Noodles” Aaronson si a vietii sale turbulente ca mafiot evreu marca New York. Il observa in anii ‘20, in anii ‘30, la final de Prohibitie, si in anii ‘60, cand se intoarce, dupa mult timp petrecut in anonimat, si isi priveste in fata viata…
1. The Godfather, in regia lui Francis Ford Coppola. Nu prea sunt cuvinte si expresii noi pentru a vorbi de aceasta capodopera – insasi aceasta titulatura, stearsa de prea mult uz, pare improprie. Adevarul e ca acest film este de-a dreptul grandios. Ascensiunea la putere a lui Michael Corleone este relatata cu un perfect simt al masurii si al dramatismului. Mai intai reticent, pe urma animat de dorinta de razbunare, Michael arde toate etapele si ajunge, in doi timpi si trei miscari, il capo di tutti capi…
joi, 3 decembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu